Zitten er in een krentenbol krenten of rozijnen? Wat is het verschil tussen krenten en rozijnen eigenlijk of is er helemaal geen verschil?
Krenten en rozijnen: het verschil
Krenten en rozijnen zijn allebei druiven die gedroogd zijn. Daar zit het verschil dus niet in. Het is de soort druif, die het verschil bepaalt.
Rozijnen
Rozijnen worden gemaakt van verschillende soorten druiven uit: Zuid-Europa, De Verenigde Staten, en Turkijke. Aan de kleur van de rozijn kun je het druivenras al een beetje herkennen. De wat geel gekleurde rozijnen zijn afkomstig van de blanke witte druif, en de donkere bruin gekleurde rozijnen worden gemaakt van blauwe pitloze druiven (bekend is de Sultana druif).
Wanneer ze eenmaal geplukt zijn, worden ze gedrenkt in een soda bad waardoor het velletje gaat scheuren en de druif makkelijker kan uitdrogen. Soms worden ze ook nog besprenkeld met een oplossing van zwavel of kaliumcarbonaat om ze langer houdbaar te maken. Rozijnen hebben een vrij hoog suikergehalte.
Krenten
Krenten worden gemaakt van een ander soort druif. Deze soort druif is een stuk kleiner dan de druif waarvan rozijnen worden gemaakt. Veelal is dit de Raisin de Korinthe. Deze druivensoort wordt voornamelijk verbouwd in Californië, Australië, en Griekenland. Het drogingsproces is identiek aan dat van de rozijn.
Krenten smaken over het algemeen wat minder zoet dan rozijnen. Let trouwens op: volgens onze lezeres Kristel kunnen in een krentenbol overigens alleen krenten zitten maar vaak worden er zowel krenten als rozijnen gebruikt. Dit is afhankelijk van prijsinvloeden en persoonlijke smaak. Maar een verschil tussen krenten en rozijnen is er dus wel degelijk.