Waar de één druiven ontzettend lekker vindt om ze te eten, worden door anderen druiven gezien als grondstof voor de lekkerste soorten wijnen. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen de druiven die worden gebruikt voor het maken van wijn en de druiven die worden gebruik voor het maken van krenten. Speciaal daarom hebben we enkele zaken voor je op een rijtje gezet die het verschil volledig duidelijk maken. Kortom, tijd om goed op te letten dus.
Wat zijn rozijnen?
Een rozijn is in principe niets meer dan een gele druif die is ingedroogd. De meeste krenten worden daarnaast gemaakt van de Sultana druif. Dit druivenras vind je vooral rondom het Middellandse Zeegebied. Deze druif kenmerkt zich doordat hij ovaal is en geen pit bevat. Wat goed is om te weten, is dat niet alleen gele rozijnen worden gemaakt van deze Sultana druif, maar ook blauw rozijnen hiervan worden gemaakt. Dit komt door een speciale manier van verwerken, hoe dit gaat vertellen we je hieronder.
Blauwe rozijnen
Blauwe rozijnen ontstaan doordat de druiven worden geplukt en gedroogd. Dit zorgt ervoor dat de druif krimp omdat hij z’n vocht verliest en dus vele malen kleiner wordt. Ook de kleur veranderd, waardoor ze de kenmerkende blauw kleur krijgen.
Gele rozijnen
Waar blauwe rozijnen worden gemaakt van gele druiven die worden gedroogd, is dit met gele rozijnen niet het geval. De druiven worden namelijk in potas gedrenkt, wat niets meer is dan een mengsel van verschillende soorten zout. Dit proces zorgt ervoor dat de lichte kleur van de druif behouden blijft. Nadat dit is gebeurd worden ze in een bad van sulfiet en ook zwaveldioxide gedompeld, zodat ze goed geconserveerd blijven en ook op lange termijn niet kunnen bijkleuren.
Druiven voor wijn
Waar er voor rozijnen gebruik wordt gemaakt van één soort druif, geldt dit natuurlijk voor wijnen absoluut niet. Allereerst is er al een wezenlijk verschil tussen een witte wijn en een rode wijn. Daarnaast bestaan er natuurlijk duizenden verschillende druivensoorten waarvan verschillende soorten wijnen worden gemaakt. Je kunt je dus wel voorstellen dat de verschillen tussen deze beide gigantisch zijn.
Daarnaast is ook het proces volledig anders en worden druiven die worden gebruik voor het maken van wijn niet gedroogd. Het vocht in de druif is voilgens wijnblog Vini Del Mondo namelijk van noodzakelijk belang om de kenmerkende smaak van een bepaalde wijnsoort te kunnen creëren.
Goed om te weten
Zoals je hebt kunnen lezen zijn de verschillen gigantisch, waar er voor rozijnen maar één soort druif wordt gebruikt, geldt dit voor wijn natuurlijk niet. Door het verschil in klimaat is geen enkele wijnsoort hetzelfde. Juist dit maakt het maken van wijn zo ontzettend bijzonder. Zelfs wanneer je exact dezelfde druivensoort wilt gebruiken, is de kans groot dat er verschillende smaken ontstaan.
Krenten daarentegen zijn weer een heel ander verhaal. Krenten worden gemaakt van de specifieke Griekse druif, de Korinthe. Deze druif lijkt daarnaast volgens de meesten meer op een bes en is ook zuurder, kleiner en donkerder dan een rozijn.