Je houdt ervan of je houdt er niet van.. die kleine lekkere dingen die je in de winkels vindt, in doosjes, op de markten soms in hele stapeltjes, namelijk rozijnen.
Zijn het gedroogde druiven?
Iedereen kent ze maar het is niet altijd duidelijk. Wat zijn rozijnen? Is het zo eenvoudig om te denken dat rozijnen gedroogde druiven zijn? Neen, zo eenvoudig is het niet. Probeer thuis maar eens een druif te drogen en er een rozijntje van te maken.. dat lukt niet echt. Zelfs al gooi je de druiven in een heteluchtoven zoals een airfryer: het zal niet werken!
Hoe worden rozijnen geproduceerd?
Rozijnen zijn dus niet eenvoudigweg gedroogde druiven? Wat zijn rozijnen dan? De druiven ondergaan een ingewikkelde procedure vooraleer ze rozijn worden. Druiven worden in volledige trossen te drogen gelegd op plastic folie, zodat het vochtgehalte daalt, en het suikergehalte dus in verhouding per gewicht stijgt. Ze worden dan pas ontdaan van de steel, takjes en andere zaken die er niet bij thuishoren. Ze hebben dan ook al een donkerdere kleur gekregen. Men kan de kleur wel lichter maken door ze te drenken in potas (kaliumcarbonaat). Vervolgens worden ze nog eens behandeld met zwaveldioxide om ze nog beter te bewaren.
Dus…?
Zeg dus vanaf nu nooit meer een “gedroogde druif” tegen een rozijn.